Fülöp Miklós festőművész

Egy festmény, aminek a története az ókorba nyúlik vissza

2020. december 25.

Egy festmény, aminek a története az ókorba nyúlik vissza

Újabb lemezborító megfestésére kaptam felkérést, ezúttal az ausztrál Be’lakor zenekar 2009-ben megjelent Stone’s Reach albumának borítóképét vittem vászonra.

A borítón Perszeusz látható Medúza levágott fejével. A megátkozott Medúza – akinek kígyók tekergőztek a haja helyén – bárkit képes volt kővé változtatni a pillantásával. Azonban Perszeusz, egy Hermésztől kapott fegyver és egy Athénétől kapott tükör segítségével vágott bele a harcba. A tükröt használva nem kellett a tekintetét a szörnyre emelnie, így le tudta győzni a gorgót. A Medúza-fej holtában is megőrizte pusztító képességét, aki ránézett kővé dermedt: a fejet Athéné a pajzsára tűzte, ugyanis Perszeusz neki ajánlotta.

A Be’lakor zenekar lemezborítója egy fénykép alapján készült, amit egy Gianfrancesco A. nevű olasz fotós készített. A fotón az itáliai reneszánsz híres szobrászművészének, Benvenuto Cellininek a szobra látható, amelyen Perszeusz felemeli Medúza levágott fejét. A 320 cm magas bronzszobor Firenze városközpontjában, a Piazza della Signorián áll.

Tehát a mitológiai hősről Cellini készített egy szobrot 1553-ban, amit egy olasz fotós a kétezres években lefényképezett, a fotót egy ausztrál zenekar felhasználta a 2009-ben megjelent lemezének borítójaként, amit végül én megfestettem. A kör akkor zárulna be, ha valaki a festményem alapján készítene egy szobrot. :)

A festmény elkészítésének menetét az alábbi time lapse videóban nézheted meg másfél percben elmesélve. Ha tetszett, ne felejtkezz el feliratkozni a YouTube-csatornámra és követni a Facebook-oldalamat.

Végezetül egy személyes gondolat a kép tulajdonosának címezve: Feri! Nagyszerű barátaid vannak, hogy kitalálják a gondolataid. :) Teljen sok örömöd a festményben!

FestményLemezborítóOlajfestményTime lapseVideó

Facebook-hozzászólásmodul